Остават 0 дни

2025

ЖУРИ В ЕДИНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА КОНКУРСА “БЪЛГАРСКА МЕБЕЛ НА ГОДИНАТА” 2025

Еди СнайдероИталия

Еди Снайдеро е председател на EFIC (Европейската конфедерация на мебелната индустрия), както и председател на Борда на директорите на Snaidero Rino SpA, една от големите италиански компании за производство на кухни. В нея заема различни постове през последните десетилетия, започвайки от технически директор до генерален мениджър и по-късно главен изпълнителен директор. По време на своя тридесетгодишен опит в изграждането на пан-европейска група, той е действал като главен изпълнителен директор или председател на няколко компании в различни европейски страни, като Rational GmbH, CDI Франция, Ixina Белгия и Euro Cucina Ltd. В момента Еди Снайдеро също е представител на кухненския сектор в рамките на Италианската федерация за дървообработваща и мебелна промишленост FederlegnoArredo.

 

 

Теодора Николова

Теодора Николова завършва Националната гимназия за древни езици и култури и специалност “Българска филология” в СУ.
Работила е като радиоводещ в Първото частно национално радио Експрес. Води магазинни информационни предавания и специализирани предавания за култура. Работи като редактор за издателство Бард и Егмонт, както и за списанието за дограми и фасади QM, издавано от едноименното издателство. От създаването му през 2005 до 2019 година е главен редактор на Bravacasa – водещо на пазара списание за интериорен дизайн, архитектура и лайфстайл. Две години е главен редактор на списанието на компанията за луксозни недвижими имоти Unique Estates – Unique Estates Life Magazine. От 2023 – главен редактор на списание ЕVA.
Автор е на множество статии за архитектура, дизайн, мода, изкуство в сайта bulevardi.bg. Един от създателите е на сайта за българска литература на английски език – bulgata.com. Един от авторите е на списание MD на книгата “Български продуктов дизайн 2000/2022”. Автор е на книгите “Изчезващият град” и “Линия 9”.

 

 

Патрик Абатиста, Италия

Патрик Абатиста e роден и базиран в Милано. Започва да се се занимава с дизайн през 2008 г., присъединявайки се към проекта на приятел, един от първите международни блогове, посветени на дизайна. Той участва в инициативата до 2015 г., когато стартира DesignWanted – първоначално като страница в Instagram, а по-късно еволюираща в пълноценно дигитално списание. DesignWanted е посветен на изследването на най-новите тенденции и иновации в дизайна, главно в областта на продуктовия дизайн, достигайки до милиони хора всеки месец като част от широка международна дизайнерска общност. Патрик описва себе си като „маркетолог, влюбен в дизайна“.
Успоредно с наблюдението на растежа на DesignWanted, той е преподавател в Училището по дизайн в Istituto Marangoni (кампуса в Милано) от 2019 г., където преподава маркетинг.
Журирал е множество проекти, като: Grands Prix du Design, Architecture Hunter Award, Work, Redefined – The Design Challenge 2022 by Herman Miller, Pininfarina 90+1: New Dreams for a New World, Isola Design Awards.

 

 

Цветомира Гиргинова

Д-р арх. Цветомира Гиргинова е възпитаник на ГПЧЕ “Ромен Ролан”, гр. Стара Загора. Първенец е на випуск 2016 специалност Архитектура – УАСГ, гр. София. Носител е на награди за дизайн на Ideal Standard – Баня на годината, фондация “Академия Аскеер”, КАБ, IDA – International Design Award, The American Architecture Prize. Докторската й дисертация е посветена на дизайна в България – възникване, развитие и тенденции. Понастоящем е преподавател към катедра “Интериор и дизайн за архитектурата” в УАСГ. Ръководител е на екип в българската технологична компания Chaos.
Цветомира е радетел на българското с неизменен взор към по-светли дизайн времена.

 

 

 

 

 

Величко Великов

Инж.-диз. Величко Великов завършва специалност „Промишлен дизайн” в Техническия университет в Русе през 2002 г. Той е утвърден дизайнер с голям опит и многобройни успехи и признания у нас и в чужбина. Занимава се с дизайн вече повече от 30 години. Основател е и основен двигател на дизайнерска група “Черга”. Работи за много европейски и български компании. Негови продукти са участвали самостоятелно или като част от дизайнерски колекции в престижни изложения в Лондон, Париж, Милано, Кьолн, Ливърпул, Будапеща и др. Носител е на редица награди, сред които „Българска мебел на годината“, награда от БКДМП за цялостно представяне и др. През годините Величко Великов е проектирал десетки продукта за български, италиански, английски и др. фирми. Създател е на компанията „БГ Роботи“, която се занимава с проектиране, конструиране и производство на автоматизирано оборудване.

 

 

 

 

Боряна Петрова

Д-р инж.-диз. Боряна Петрова завършва магистърска степен по Инженерен дизайн/Интериор и дизайн за мебели с профил Продуктов дизайн през 2013 г. и защитава докторска степен в Лесотехническия университет през 2022. Главен асистент е в катедра Интериор и дизайн за мебели в ЛТУ, води упражнения по Конструиране на мебели, Оразмеряване на мебели, Архитектура и строителство, Проектиране на обществено обзавеждане. Работила е повече от десет години като интериорен и промишлен дизайнер в KAI Group, Studio Mode и Martineli, понастоящем е съдружник и дизайнер в Studio Expose. Има спечелени множество международни награди, сред които European Product Design Award, A’Design Award, Platinum Winner Grands Prix du Design Awards и други.

 

 

 

 

 

 

Галин Господинов

Галин Господинов е инженер по образование. От 1990 година се занимава с частен бизнес. Управляващ съдружник е в GS Malmgren interior и в „Тръбна мебел” – Добрич. Работи в сътрудничество с български дизайнери. Мебели, произведени от неговата фирма два пъти печелят конкурса „Българска мебел на годината“ и два пъти са класирани на второ място.
От 2015 до 2021 г. е председател на Управителния съвет на БКДМП, а понастоящем е председател на Контролния съвет на БКДМП.

 

 

 

 

 

 

Петър Захаринов

Арх. Петър Захаринов е роден през 1979 г. Първоначално учи в Художествената академия, но след това се ориентира към архитектурата и завършва УАСГ. Въпреки, че по образование е архитект, призванието му е продуктовият дизайн, с който се занимава от 2010-а. Стреми се да намира решения на наглед невъзможни геометрични и механични построения и да ги прилага в предмети с практична стойност, водейки се от модела „Функцията следва формата“. Съосновател е на трите много успешни бранда Wallstack, Praktrick и DiFOLD. Продукти на неговите брандове са носители на най-престижните награди за дизайн Red Dot, Platinum A’Design Award, German Sustainability Award Design и други.

 

 

 

 

 

Захари Ганчев

Доцент д-р Захари Ганчев завършва Националната художествена академия в София със специалности „Индустриален дизайн“ и „Автомобилен и машиностроителен дизайн“. От 2017 г. е преподавател в Националната Художествена Академия, понастоящем е ръководител на катедра „Индустриален дизайн“. Работил е като фриланс дизайнер за различни компании. Дизайнерът е бил част от екипа на EnduroSat – успешен български стартъп за наносателити, технологии и услуги, чиято цел е да улесни достъпа на хората до космическото пространство. Проектирал е дронове, сателитни антени, космически апарати, автомобили, велосипеди, инвалидни колички, битови, медицински и индустриални уреди, мебели, осветителни тела и много други. Той е един от дизайнерите, включени в книгата „Български продуктов дизайн 2000-2022“ на издателство Бисмар. Участва в множество международни конкурси по дизайн и има десетки отличия. Още в началото на следването му негови проекти попадат в селекцията на Първото и Второто биенале на българския дизайн (2008 и 2010) и в юбилейната изложба „50 години български дизайн“ през 2013 г. Смята за неточно твърдението, че дизайнът трябва да е симбиоза между функция и естетика. Според Захари най-добрите примери за индустриален дизайн са или исторически артефакти, или представляват чиста абстракция, която представя функцията на изделието в най-директната му форма. Той смята, че дизайнът съвсем не е достигнал своите граници, далеч не е изчерпан или развит докрай и има още много какво да даде на света, особено в сферата на опознаването на космоса.

Здравей отново!

Влезте в акаунта си по-долу

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.